Határtalanul-Erdélyben

Határtalanul Erdélyben

2018. június 4-7-ig különleges év végi kirándulást tehettek a hetedikesek. A Határtalanul programban nyert 3 895 000 Ft az egész évfolyam és kísérőik számára tette lehetővé Erdély csodálatos látnivalóinak megtekintését.

4 nap, megannyi látnivaló, ezernyi élmény!

Első állomásunk a nagyváradi püspöki székesegyház megtekintése volt. Itt, a barokk épület előtt mutatkozott be idegenvezetőnk, aki humorával, közvetlenségével, széleskörű ismereteivel azonnal elbűvölte a társaságot. A sok kincs között megcsodálhattuk Szent László hermáját, a tankönyveinkből ismerős aranyozott ezüst mellszobrát.

Belvárosi sétánk során a Körös-partot is érintettük.

A Királyhágót érintve érkeztünk Bánffyhunyadra, ahol felkerestük a református templomot. Előadást hallhattunk a templom történetéről, miközben szemünket alig tudtuk levenni a szépséges famennyezetről, és az aprólékos, piros és kék színű hímzésekről.

Esti szállásunk Magyarfenesen volt, ahol finom meleg vacsorát kaptunk.

Másnap első utunk Parajdra vezetett, a híres sóbányába. Megdöbbentő terek, tiszta levegő fogadott bennünket, s amire nem számítottunk, egy egész élménykomplexum. Látogatók, gyógyulni vágyó emberek pingpongoztak, sakkoztak, hintáztak vidáman. Mi is boldogan csatlakoztunk a különleges hangulatú játszótérhez.

Innen Korondra mentünk tovább, a székely kerámiák élő múzeumfalujába. Itt lehetőségünk nyílt egy fazekasműhely látogatására, sőt a korongozás kipróbálására is. Csodálattal és irigykedve néztük a mester keze alól kigördülő remekműveket.

Farkaslakán megtekintettük Tamási Áron szülőházát. Az író sírja két cserfa között a templom mögött áll, itt egy szép idézettel és főhajtással tisztelegtünk, majd koszorút helyeztünk el.

Este elfoglaltuk az új szállásunkat Csíkrákoson, ahol vendégszerető családoknál, illetve diákszállásokon kaptunk helyet.

9 fokos hűvös reggelre ébredtünk, és egy kicsit sem vágytunk vissza a Magyarországon hagyott kánikulába. A hely békéje, nyugalma, marasztaló vendégszeretete mindannyiunkra nagy hatással volt. Izgalommal készültünk a 3. nap kirándulására. A Kárpátok legismertebb szurdokvölgye, a Békás-szoros, majd Erdély egyik legszebb torlasz tava, a Gyilkos-tó volt célpontunk. Mondákat hallgatva, a fenséges tájban gyönyörködve érkeztünk ide. Vezetőnk fáradhatatlanul mesélt a környék varázslatos látnivalóiról, a medvék egyre gyakoribb látogatásairól, az erdőkitermelés környezeti veszélyeiről. Legendák elevenedtek meg, s kellemes borzongással telve gondoltunk arra, milyen jó, hogy egy nagy csapattal vagyunk itt és nem egyedül.

Délután Gyergyószentmiklóson a népviseleteket bemutató Tarisznyás Márton múzeumot, és a Böjte Csaba szerzetes által létrehozott Szent Ferenc Alapítvány egyik bentlakó gyermekotthonát kerestük fel. A Taksonyban már összekészített ajándékaink átadása után az ott dolgozók és a gyerekek készségesen körbekísértek minket a szobákon, közös helyiségeken. Nehéz sorsú, súlyos családi terheket cipelő gyermekek, köztük testvérpárok kapnak itt esélyt a lakhatásra, étkezésre, tanulásra, életvezetési ismeretek elsajátítására. Bizony megilletődve, elcsendesedve jártunk a színes rajzokkal díszített folyosókon. Milyen jó, hogy vannak segítőkész, elkötelezett embertársaink!

A 4. nap Kolozsvárra, Erdély történelmi központjába utaztunk. A nyüzsgő főtéren felkerestük a Szent Mihály templomot, Mátyás király szobrát és szülőházát. Utolsó állomásunk Körösfő volt, az asszonyok varrottasairól, illetve férfiak által készített fafaragásairól híres kalotaszegi település. Itt a templomot látogattuk meg.

A határ felé vettük utunkat. Hamarosan búcsút intettünk nagyszerű idegenvezetőnknek is, és a sötét autópálya monoton egyhangúságában utaztunk hazáig. Történetek és képek keringtek fejünkben, s a négy nap rengeteg élménye. A kézműves remekek, romantikus tájak, a csíkszeredai bolt, ahol mindenki magyarul beszélt, s így mintha csak otthon vásároltunk volna egy kis üdítőt, a szeretetteljes vendéglátók, a finom ételek, vidám kis évfolyamunk, sofőreink, fáradhatatlan tanáraink, s mindazok, akik így együtt alkották e nagyszerű élmény receptjének alkotórészeit. Határtalanul szeretünk, Erdély!